Kettingen

Galleketting

Voor overbrenging waaraan geen hoge eisen worden gesteld, gebruikt men de zogenaamde galleketting, zie figuur 1. De ketting bestaat uit platte schalmen, die met pennen aan elkaar zijn verbonden. Voor grote belastingen worden verschillende schalmen naast elkaar geplaatst. Hierdoor hebben de centrifugale krachten bij een hoge snelheid geen invloed op de krachtoverbrenging.Het nadeel van de galleketting is de snelle slijtage van de pennen. Dit komt doordat de vlaktedruk tussen de pennen en de tanden van het kettingwiel of rondsel erg hoog is en omdat de schalmen om de pennen een scharnierende beweging maken.

 

 

 

Scharnierketting

De scharnierketting, zie figuur 2 heeft dit nadeel niet. De binnenste platen zijn aan de bussen geklonken. Bij het op en aflopen van de ketting op het kettingwiel scharniert de bus om de bout. Door het grote loopvlak is de slijtage gering; de platen zijn vrijwel niet meer aan slijtage onderhevig.

 

 

 

 

Rollenketting

Voor kettingoverbrengingen waar hoge eisen aan gesteld worden, past men de zogenaamde rollenketting toe, zie figuur 3. Hierbij is om de scharnierbus nog een gehard stalen bus aangebracht. Bij het op- en aflopen van de ketting rollen deze bussen langs de tandflanken, zodat de wrijving gering is. Deze kettingen worden dan ook zeer veel toegepast. Een even aantal schalmen maakt het mogelijk ze eindloos uit te voeren. Heeft de ketting een oneven aantal schalmen, dan moet men de einden door verloopschakels aan elkaar verbinden in verband met het verspringen van de schalmen.

documentatiemateriaal.

Figuur 1

                                                     Figuur 2

Figuur 3